Studi Manajemen Makanan di Rumah Sakit X

Authors

  • Puput Mulyono Universitas Duta Bangsa Surakarta
  • Singgih Purnomo Universitas Duta Bangsa Surakarta

DOI:

https://doi.org/10.30640/jmcbus.v1i4.3526

Keywords:

Hospital, Manajemen, Food

Abstract

One definition of food service management is an integrated system of interconnected activities. Determining the description of Hospital X's food management services is the goal of this study. A qualitative approach is the research design that was employed. The study was conducted at Hospital X. The interview method was employed by the data provider. Purposive sampling was the method of sampling that was employed. The study of hospital food management serves as the univariate variable in this investigation. Triangulation techniques and a qualitative approach are used to explain the research's findings. According to the study's findings, the majority of Hospital X's food services meet standards. In this situation, give the food's color, taste, and portion greater consideration when distributing it.

References

Al-Faida, N., Ibrahim, N. I. S., & Bali, E. B. (2023). ANALISIS SISTEM PENYELENGGRAAN MAKANAN DI INTALASI GIZI BERDASAKAN STANDAR PEDOMAN GIZI RUMAH SAKIT (PGRS). Jurnal 'Aisyiyah Medika, 1-10.

Anawar, K., Ersella, E. N., Permana, J. C., Ulhaq, L. D., Jannah, M., & Irawati, S. (2023). ANALISIS SISTEM PENYELENGGARAAAN MAKANAN DI INSTALASI GIZI RUMAH SAKIT UMUM DAERAH (RSUD) KOTA TANGERANG. Jurnal Mitra Kesehatan (JMK).

Darise, D. S., Nurkamiden, S. S., & Dengo, M. R. (2023). Manajemen Sistem Penyelenggaraan Makanan di Instalasi Gizi Rumah Sakit Umum Daerah Toto Kabila. Jurnal Promotif Preventif, 295-303.

Djamaluddin, M. (2012). Analisis Zat Gizi dan Biaya Sisa Makanan pada Pasien dengan Makanan Biasa di RS. Dr. Sardjito Yogyakarta (Tesis). Universitas Gajah Mada, Yogyakarta.

Firmansyah, C., Novianti, S., & Gustaman, R. A. (2022). MANAJEMEN SISTEM PENYELENGGARAAN MAKANAN PADA BAGIAN PROSES TERHADAP KEPUASAN PASIEN RAWAT INAP KEBIDANAN DI BLUD RUMAH SAKIT UMUM KOTA BANJAR TAHUN 2021. Jurnal Kesehatan Komunitas Indonesia.

Ike, P. T. (2018). MANAJEMEN PENYELENGGARAAN MAKANAN PASIEN DI RSPAU DR. S HARDJOLUKITO YOGYAKARTA. Jurnal Pendidikan Teknik Boga, 1-9.

Kementerian Kesehatan RI. (2013). Pedoman Pelayanan Gizi Rumah Sakit. Jakarta: Direktorat Jenderal Bina Gizi dan Kesehatan Ibu dan Anak Kementerian Kesehatan Republik Indonesia.

Kementerian Kesehatan RI. (2013). Pedoman PGRS Pelayanan Gizi Rumah Sakit. Jakarta.

Menkes RI. (2013). Peraturan Menteri Kesehatan Nomor 55 Tahun 2013 tentang Penyelenggaraan Pekerjaan Perekam Medis.

Rotua, M., & Siregar, R. (2015). Manajemen Sistem Penyelenggaraan Makanan Institusi Dasar. Jakarta: EGC.

Sinamo, E. E. (2020). Manajemen Penyelenggaraan Makanan di Instalasi Gizi RSUD Salak Kabupaten Pakpak Bharat Tahun 2019. Repositori Institusi Universitas Sumatera Utara.

Srinawati. (2018). Gambaran Penyelenggaraan Makanan Di Rumah Sakit Umum Bahteramas Provinsi Sulawesi Tenggara. Repository Poltekkes Kendari. http://repository.poltekkes-kdi.ac.id/765/

Talibo, S. D., & Lestiana, L. I. (2020). GAMBARAN KONSELING GIZI PADA PENDERITA DIABETES MELITUS DI RUMAH SAKIT UMUM DAERAH DR. M.M DUNDA LIMBOTO. Health and Nutritions Journal, 110-117.

Uyami, A. L., & Jarsa, P. (2012). Perbedaan Daya Terima, Sisa dan Asupan Makanan pada Pasien dengan Menu Pilihan dan Menu Standar di RSUD Sunan Kalijaga Demak. Jurusan Gizi Politeknik Kesehatan Kemenkes Semarang.

Yunita, A., Indah, W., & Aranta, F. (2014). Gambaran Waktu Tunggu, Suhu dan Total Bakteri Makanan Cair di RSUP Dr. Kariadi Semarang. Medica Hospitalia: Journal of Clinical Medicine, 2(2), 110-114.

Downloads

Published

2023-10-30

How to Cite

Puput Mulyono, & Singgih Purnomo. (2023). Studi Manajemen Makanan di Rumah Sakit X. Journal of Management and Creative Business, 1(4), 473–488. https://doi.org/10.30640/jmcbus.v1i4.3526