Pemanfaatan Ampas Tahu Sebagai Upaya Mengelolah Menjadi Tepung Dalam Pembuat Brownies Kukus

Authors

  • Ratu Syafira Nurasyifa Sekolah Tinggi Ilmu Ekonomi Bima
  • Melly Sukma Dewi Ratu Mutriara Sekolah Tinggi Ilmu Ekonomi Bima
  • Muhammad Rizki Bima Putra Sekolah Tinggi Ilmu Ekonomi Bima
  • Sri Rezeki Sekolah Tinggi Ilmu Ekonomi Bima
  • Merlin Qhardanova Sekolah Tinggi Ilmu Ekonomi Bima
  • Aris Munandar Sekolah Tinggi Ilmu Ekonomi Bima

DOI:

https://doi.org/10.30640/jmcbus.v2i1.2116

Keywords:

Tofu Dregs, Tofu Dregs Flour, Steamed Brownies

Abstract

This research explores the potential for using tofu dregs as an alternative raw material in making steamed brownies to reduce food industry waste. By replacing some of the wheat flour, this research assessed the impact of substitution on the color, aroma, taste, texture and appearance of steamed brownies. The experiment used a Completely Randomized Design with six levels of substitution (0%, 5%, 15%, 25%, 35%, and 45%). Organoleptic test results show that 25% substitution provides optimal quality in all aspects, confirming the potential of tofu dregs as a raw material that can improve the quality of food products while reducing industrial waste.

References

Aziz Sholeh, Abdul et. Al. 2024. Kompensasi Terhadap Motivasi Kerja Karyawan pada PT. Insolent Raya di Surabaya, Journal Of Management and Creative Business Vol. 2 No. 1 Januari 2024, Halaman : 82 - 96

Departemen Kesehatan Republik Indonesia. (2004) Survei Kesehatan Rumah Tangga Jakarta.

Devi, N. (2010). Nutrition and food: gizi untuk keluarga. Penerbit Buku Kompas.

Kementerian Kesehatan Republik Indonesia (2010) Riset Kesehatan Dasar Jakarta : Badan Penelitian dan Pengembangan Kesehatan Republik Indonesia

Pandu Widodo, Hesti et. al. 2024. Dampak Pelatihan, Motivasi dan Lingkungan Kerja pada Kinerja Karyawan PT. KAI (Persero) di Stasiun Surabaya Pasar Turi

Setiadi, Y., & Aambarwati, R. (2014). Pemanfaatan Limbah Ampas Tahu Sebagai Upaya Diversifikasi Pangan di Masyarakat. Jurnal Riset Gizi, 2(2), 35-39.

Suhartini, S., & Hidayat, N. (2005). Aneka Olahan Ampas Tahu. Malang: Trubus Agrisarana.

Downloads

Published

2024-01-15

How to Cite

Ratu Syafira Nurasyifa, Melly Sukma Dewi Ratu Mutriara, Muhammad Rizki Bima Putra, Sri Rezeki, Merlin Qhardanova, & Aris Munandar. (2024). Pemanfaatan Ampas Tahu Sebagai Upaya Mengelolah Menjadi Tepung Dalam Pembuat Brownies Kukus. Journal of Management and Creative Business, 2(1), 158–164. https://doi.org/10.30640/jmcbus.v2i1.2116