Pelaksanaan Prinsip Efisiensi Sumber Daya dalam Green Economy oleh UMKM Kuliner dan Dampaknya pada Lingkungan
DOI:
https://doi.org/10.30640/inisiatif.v4i2.3818Keywords:
Green, Economy, MSMEs, resource, efficiencyAbstract
This research discusses the application of resource efficiency principles in the context of green economy by culinary Micro, Small and Medium Enterprises (MSMEs) and their impact on the environment. Green economy is an approach that aims to improve human welfare and social justice while reducing the risk of environmental damage and resource scarcity. In this study, the authors identify the challenges that MSMEs face in implementing green practices. Case examples from several MSMEs show that despite the commitment to implement the principles, there are still difficulties in sustainable management operations. This research aims to provide recommendations for improving the implementation of green economy in the culinary sector, so that MSMEs not only contribute to the economy but also preserve the environment.
References
Afrida, wawancara, 30 Maret 2024.
Afrida Rosa, Observasi, 19 Maret 2024.
Anis, wawancara, 30 Maret 2024.
Anwar, M. (2022). Green Economy Sebagai Strategi Dalam Menangani Masalah Ekonomi Dan Multilateral. Jurnal Pajak Dan Keuangan Negara (PKN), 4(1).
Azizah, M., & Hariyanto, H. (2021). Implementasi Etika Bisnis Islam terhadap Konsep Green Economics. Supremasi Hukum: Jurnal Kajian Ilmu Hukum, 10(2).
BPS Kabupaten Madiun. (2021). Kecamatan Dolopo Dalam Angka (Issue september 2016). CV Azka Putra Pratama.
Deni Setiawan, wawancara, 31 Maret 2024.
Dewi, I. K., & Dkk. (2013). Kumpulan Pemikiran Pengembangan Green Economy di Indonesia (Tahun 2010-2012).
Djihadul Mubarok. (2023). Penerapan Green Economy Dalam Mencapai Pembangunan Ekonomi Berkelanjutan. Jurnal Bina Ummat, 6(2).
Muhammad Alfan, A. (2019). Tantangan Percepatan Green economydi Indonesia. Jurnal Ilmiah Hubungan Internasional, 15(1).
Nugraha, R., Cut Risya Varlitya, M., Loso Judijanto, Ms., Saputra Adiwijaya, Ms., & Irma Suryahani, Ms. (2024). Green Economy: Teori, Konsep, Gagasan Penerapan Perekonomian Hijau Berbagai Bidang Di Masa Depan (Vol. 1, Issue January).
Pratiwi, A. (2023). Penerapan Konsep Green Economy Pada Pelaku Usaha Mikro Kecil Menengah Di Pasar Karetan Kecamatan Walenrang. IAIN Palopo.
Ramadhan, wawancara, 31 Maret 2024.
Rapii, M., Jailani, H., & Utomo, D. P. (2022). Perekonomian Indonesia. CV Jejak.
Rizki Dewi, “Pengertian Green economy, Konsep, Tujuan, dan Manfaatnya” dalam https://koran.tempo.co/read/ekonomi-dan-bisnis/483198/pengertian-ekonomi-hijau-konsep-tujuan-dan-manfaatnya, (diakses pada tanggal 15 Maret 2024, jam 20.41).
Sa’idah, F., Naruddin, & Fasa, M. I. (2023). Penerapan Green Economy Dalam Upaya Melalui Pemanfaatan Lahan Kosong Pekarangan Rumah : Studi Literatur Riview. Jurnal Masharif Al-Syariah: Jurnal Ekonomi Dan Perbankan Syariah, 8(2).
Suhada, B., & Setyawan, D. (2016). The Narrative of Islam and Green Economics in Utilization of Natural Resources. Universitas Muhammadiyah Metro Jl. Ki Hajar Dewantara, 31(1).
Syahza, A. (2017). Buku Ajar: Ekonomi Sumberdaya Manusia dan Alam Ekonomi Sumberdaya Manusia Dan Alam. In Pekanbaru: UR PRESS, 2017.
UNEP, “Green economy”, dalam https://www.unep.org/regions/asia-and-pacific/regional-initiatives/supporting-resource-efficiency/green-economy, (diakses pada tanggal 15 Maret 2024, jam 20.59).
Wahyuni, E. F., Hilal, S., & Madnasir. (2022). Analisis Implementasi Etika Kerja Islam, Green economydan Kesejahteraan dalam Prespektif Ekonomi Islam. Jurnal Ilmiah Ekonomi Islam, 8(03).
Waluyanto Kurniawan Puji. (2018). Strategi Pemberdayaan Green economy. Yayasan Kota Kita.
Yulianto, wawancara, 30 Maret 2024.
Downloads
Published
How to Cite
Issue
Section
License
Copyright (c) 2025 Inisiatif: Jurnal Ekonomi, Akuntansi dan Manajemen

This work is licensed under a Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License.